SLOVENSKÝ JAZYK Literatúra aneb študentský underground - čitateľský denník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmov - www.slovensky-jazyk.skwww.slovencina.net Publikovanie alebo ďalšie verejné šírenie obsahu servera Slovenský-jazyk.sk je bez písomného súhlasu prevádzkovateľa výslovne zakázané! Použitie výhradne len pre osobné účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

2001: Vesmírna odysea

Na samom prahu dvadsiateho prvého storočia vzlieta zo Zeme raketa a vydáva sa s veľkolepým poslaním na púť k Saturnu. Ani jeden z oboch pilotov však nemá potuchy o pravom cieli cesty. Prevratné tajomstvo strážia traja vedci, uspaní v umelom hibernačnom spánku, a šiesty člen posádky - najdokonalejší počítač tretej generácie, ktorý súčasne svojim spôsobom predstavuje aj najdokonalejšieho člena expedície. Cesta čarokrásnym vesmírom sa náhle mení na napínavú drámu.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vyšlo ako 1. vydanie v Bratislave vo vydavateľstve Tatran roku 1975. Počet strán 233. Zenit ; 21.

HLAVNÉ POSTAVY:

Ten, ktorý hľadí na mesiac
Dr. Heywood Floyd
David Bowman
Frank Poole
HAL 9000

OBSAH:

Pred desiatimi miliónmi rokov uzrel svetlo sveta opočlovek menom Ten, ktorý hľadí na mesiac, vodcu rodu, ktorý nikdy nespoznal sýtosť a hojnosť. Prežíval zo dňa na deň bez toho, aby si pamätal vlastnú minulosť. Pre neho existovala iba prítomnosť, rovnako ako pre zvieratá. Jeho druhovia obývali ľavý breh lenivého potoka, druhý rod osídlil opačné zákutia savany. Život v jeho očiach znamenal zháňanie potravy a spánok.

Jedného dňa sa na lúke, keď už sa stmievalo, objavil čierny monolit s pomerom strán 1:4:9 - pomer druhých mocnín prvých troch prvočísel 1, 2 a 3. Tlupa Toho, ktorý hľadí na mesiac mu spočiatku nevenovala príliš pozornosti, skúšali ho olizovať, ochutnávať, ochytávať, ale tajomný monolit sa ani nepohol, ani nechutil. Po pár dňoch si akousi silou začal privolávať členov tlupy. Snažil sa ich učiť, ale až pri "testovaní" Toho, ktorý hľadí na mesiac mal temný votrelec prvý úspech. Vďaka monolitu sa rod Toho, ktorý hľadí na mesiac naučil používať prvé primitívne nástroje, zabil tigra, ktorý sa pokúšal v noci napadnúť vchod do jaskyne – obydlia. Pri strete Tých druhých a rodu z ľavého brehu potoka bol zabitý jeden z členov Tých druhých, čo bolo absolútnou novinkou v čase praveku. Človek nikdy nezabil človeka...

Práve v tomto okamihu sa dej presúva spoločne s monolitom na Mesiac, kde vedci našli zvláštnu magnetickú anomáliu v kráteri Tycho. Vesmírnou loďou je na náš prirodzený satelit dopravený Dr. Heywood Floyd, aby objasnil príčiny nezvyčajne silného magnetického poľa. Pri ceste ešte netuší, aká úloha je pre neho vlastne pripravená. Vie iba, že na Mesiaci prepukla akási epidémia a všetci musia byť evakuovaní. Skutočnosť je však iná, pri príchode ku kráteru Tycho uvidí spolu s ďalšími čierny monolit, ktorého zvláštnosťou je pomer strán 1:4:9. Tento objekt je pomenovaný Mat-I, Magnetická Anomália Tycho - 1. Pri dopade prvých slnečných lúčov na jeho povrch sa prebudí a všetky vysielačky v dosahu začnú prapodivne pískať. Satelity na orbite, ktoré akumulujú a zálohujú dáta, ktoré preposielajú do počítačov v galaxii, zachytia obrovskú elektromagnetickú vlnu so zdrojom na Mesiaci a cieľom: Saturnov mesiac Japetus.

Do cieľa tejto vlny je v roku 2001 vyslaná kozmická loď Discovery na palube s tromi hibernovanými vedcami, Frankom Poolom, Davidom Bowmanom a počítačom HALom 9000. Majú doraziť k Jupiteru, kde naberú energiu - podľa Prakovej teórie - na ďalší let, ktorý končí na Satur Japetovi. Pravý cieľ cesty pozná iba HAL a hibernované osoby. Pri pokojnom plávaní vesmírom však náhle HAL začne hlásiť poruchu na komunikačnej jednotke AE-35. Frank jednotku vymení za novú, avšak čoskoro počítač upozorní, že táto jednotka je opäť nefunkčná. Pri druhom výstupe do KP v kapsuli odletí Frank od Discovery, v následku čoho umiera. David tuší, že HAL Franka naschvál zabil, a preto sa pokúša prebudiť hibernovaných vedcov. Bohužiaľ tým počítač odpojil potrebné funkcie a jedinou živou osobou na plavidle zostal David Bowman. Je nutnosťou vyradiť HALa z prevádzky z toho dôvodu, aby aspoň David prežil.

Po niekoľkých miliónoch kilometrov dorazí Discovery k Japetu. Už z diaľky je vidieť, že na mesiaci sa nachádza monolit, podobný tomu z praveku a z Mesiaca. Avšak tento je mnohonásobne väčším bratom. Je nazvaný MAT-2. David v ďalšej kapsuli opúšťa loď a vydáva sa preskúmať MATa. Vlieta do neho a prednáša pamätnú vetu: "Je to plné hviezd!" Objavil totiž Hviezdnu bránu, prístroj, ktorý dokáže prenášať medzi hviezdami, planétami, a to v priebehu pár desiatok sekúnd. Dave sa ocitá v inej galaxii a nakoniec v hotelovej izbe niekde v Dallase. Avšak nie všetko je také, aké sa zdá, a ani izba sa nenachádza na Zemi. Bowman sa zbaví svojho tela a stáva sa Hviezdnym dieťaťom, ktoré bdie nad Zemou, ktorú chráni pred skazami od ľudského plemena.

VLASTNÝ NÁZOR:

Skvele napísaný román pána Clarka, ktorý vás donúti zauvažovať, či sme v Mliečnej dráhe sami. Unikátne skĺbenie pravého sci-fi, vedeckého románu a psychologického rozboru ľudskej osobnosti. Nie nadarmo je A.C.Clarke spolu s I.Asimovom označovaný ako "najbrilantnejší autor sci-fi". Je až podivné, koľko vynálezov z kníh tohto autora je prenesených do reality. V kombinácii s Kubrickovým filmom 2001: Vesmírna odysea (2001: A Space Odyssey) z roku 1968 a Straussovým valčíkom vzniklo jedno z najlepších diel tohto žánru.

Vytlačiť (Ctrl+P) Stiahnuť v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 21.04.2023

­­­­

Súvisiace odkazy

Čitateľský denník-2001: Vesmírna odysea
-2010: Druhá vesmírna odysea
-2061: Tretia vesmírna odysea
Čítanka - nenájdený žiadny úryvok z autorovej tvorby
Životopisy - autorov životopis nenájdený
­­­­

Výpisok 2001: Vesmírna odysea v češtine?

­­­­

Diskusia k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2001: Vesmírna odysea




­­­­

Aktuálne poradie súťaže­

  1. Súťaž o zaujímavé ceny pre vás pripravujeme od januára 2026!
    Napriek tomu môžete aj v tomto období do našej databázy pridať vlastnú prácu.



­­­­

Server info

Počítadlo: 5 544 140
Odozva: 0.02 s
Vykonaných SQL dotazov: 6
Návštevnosť: TOPlist.skSlovenský-jazyk.sk




Mapy webu Čitateľský denník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelia Dôležité informácie Podmienky používania - Vylúčenie zodpovednosti


Slovenský-jazyk.sk (alebo tiež Slovenčina.net) vznikol ako pridružený študentský portál známeho českého servera Český-jazyk.cz. Oba projekty majú rovnakého prevádzkovateľa a snažia sa svojim návštevníkom ponúknuť v čo najkvalitnejšej forme čo najviac materiálov a textov z oblasti slovenského jazyka (čitateľské denníky, čítanku, životopisy, slohové práce a v neposlednom rade tiež slovníček pojmov z literatúry a gramatiky). Vlastnoručne spracované študijné materiály (ako napríklad rozbory diel alebo interpretácie básní, eseje, výpisky z knižiek atď.) môže do našej databázy pridať ktokoľvek - text možno jednoducho pridať cez interaktívny formulár, ktorý nájdete na stránke Pridať svoju prácu. Značnú časť obsahovej náplne Slovenský-jazyk.sk tvoria odborne preložené texty do spisovnej slovenčtiny z českého servera Český-jazyk.cz.

Overovací kód Opište kód z obrázku (iný kód ↑)