SLOVENSKÝ JAZYK Literatúra aneb študentský underground - čitateľský denník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmov - www.slovensky-jazyk.skwww.slovencina.net Publikovanie alebo ďalšie verejné šírenie obsahu servera Slovenský-jazyk.sk je bez písomného súhlasu prevádzkovateľa výslovne zakázané! Použitie výhradne len pre osobné účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

2061: Tretia vesmírna odysea

Doktor Floyd, účastník výpravy k Jupiteru z roku 2010, sa vo veku 103 rokov vydáva opäť do vesmíru, a to k Halleyovej kométe. Ocitne sa v náročnej a nebezpečnej situácii: treba zachrániť sesterskú loď Galaxy, ktorá havarovala. Nevšedné dobrodružstvo môže každú chvíľu prerásť do katastrofy.
Obratný rozprávač Clarke sprevádza čitateľov dejom vedecko-fantastického príbehu ako napínavou detektívkou. Jeho hrdinovia vzbudzujú sympatie aj tým, že sa nesprávajú ako dokonalí medzigalaktickí supermani.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladateľstvo Knižný klub v spolupráci s nakladateľstvom Baronet v Prahe roku 1997 (2. vydanie). Z anglického originálu 2061: Space Odyssey Three preložil Zdeněk Volný. Počet strán: 251. ISBN: 80-7214-031-0.

HLAVNÉ POSTAVY:

posádka kozmickej lode Universe - Heywood Floyd, kapitán Smith, Willis, Michajlovič, M'Balová (Maggie M), Yon Merlinová, Greenberg
posádka lode Galaxy - Chang, Rolf van der Berg, Chris Floyd, Rosie McMahonová, kapitán Laplace
David Bowman
HAL 9000

OBSAH:

Uplynulo 51 rokov od návratu vesmírnej lode Leonov. Z posádky je nažive už len Heywood Floyd, vďaka teórii relativity a zlomenej kosti. Namiesto toho, aby pri lete k Discovery zostarol, omladol o niekoľko rokov a vek 103 pozemských rokov si udržuje v kozmickej nemocnici na obežnej dráhe. Všetci jeho kamaráti sú už dobrých pár rokov mŕtvi, ale on má vitálnosť šesťdesiatnika. Syn mu zomrel a vnuka Chrisa Floyda nalákala vesmírna agentúra k vedeckému letu na Galileove mesiace v lodi Galaxy, sesterskom plavidle Universe.

Heywoodovi ponúknu účasť v historickom lete Universe na Halleyovu kométu. Floyd ponuku veľmi rád prijíma, veď taká šanca sa naskytne raz za niekoľko životov. Na palubu spolu s doktorom nastúpi okrem iného aj kapitán Smith, Willis, Michajlovič, M'Balová (Maggie M), Yon Merinová a Greenberg.

V rovnakej časovej rovine Rolf van der Berg urobí nečakaný objav. Na Európe sa podľa všetkého nachádza diamant o gigantických rozmeroch Mount Everestu. Jedného krásneho dňa - len tak - vyrástol z povrchu planéty. Onedlho po implózii a explózii Jupitera - Lucifera. Svoj objav oznámi iba strýkovi Paulovi.

Let prebieha úplne skvelo, na palube si hostia užívajú bazén a ďalšie vymoženosti roku 2061. Deň, kedy človek prvýkrát stane na Halleyovej kométe, sa rýchlo blíži. Prebieha prvý živý prieskum čiernočierneho telesa, jazierka z látky podobnej mazutu, jaskýň, v ktorých sa zrejme pred "nedávnom" nachádzal život...

Náhle tú idylku preruší núdzové volanie zo Zeme, že Galaxy pristála na Bowmanom zakázanom jablku - Európe. Všetci s hrôzou očakávajú, čo bude ďalej. Dozvedajú sa, že iba Universe má dostatočné vybavenie, aby cestu zvládla a dopravila stroskotancov späť domov.

Dejová línia sa uberá na palubu Galaxy, ktorá onedlho odštartuje k Luciferovým mesiacom. Posádku lode tvoria: Chang, Rolf van der Berg, Chris Floyd, Rosie McMahonová a kapitán Laplace. Američania - teda skôr Afrikánci (v čase románu sa USA rozpadli a nahradili ich Spojené štáty afrikánske) sa už pri naloďovaní nepohodnú s čínskymi kolegami, ktorí na palubu prepašujú 2 penetrometre, prístroje, ktoré sa zaryjú do planéty a počas neuveriteľne krátkej doby (až niekoľkých stotín) vykonajú geologický rozbor. Chrisovi Floydovi dochádza, že majú v pláne preskúmať Európu...

Universe urýchlene končí s prieskumom Halleyovej kométy a chystá sa na návrat na Ganymed, alebo Zem, kde musia nabrať palivo – vodu – pre cestu na Európu. Našťastie druhého dôstojníka Jolsona napadne, že by mohli nabrať vodu z Dochvíľneho gejzíru na kométe a spolu s Heywoodom návrh predloží kapitánovi Smithovi, ktorý ho prijíma. Odlietajú teda v ústrety záchrane Galaxy.

Penetrometre sú vypustené blízko Hory Zeus, diamantu, o ktorom sa vlastne nevie, čo je zač. Oba sú čoskoro zničené, ale niekoľko gigabitov dát predsa len odošlú. Rosie-stevardka náhle mení svoje správanie a požaduje od kapitána Laplacea, aby pristál na Európe! So zbraňou na spánkoch tak urobí a hľa - všetci, až na Rosie, zdarne pristávajú v europánskom mori plnom Európanov. Chris s Rolfom sa vydávajú na prieskum okolia v Billovi Téčkovi, raketopláne z Galaxy. Dostávajú sa k Hore a potvrdzuje sa fakt, že je to jeden obrovský diamant, jadro Luciferu, ktoré sa pri implózii dostalo na blízke telesá. Bohužiaľ sa kvôli svojej hmotnosti veľmi rýchlo prepadá do vnútra Európy.

Heywoodovi sa vo sne zjavuje minilit - MAT-1, Dave... vedľa postele.

V Billovi Téčkovi odlietajú vzdať hold kozmickej lodi Tsien, z ktorej zostala len kostra bez akéhokoľvek kovu. Chrisovi sa zjavuje Dave Bowman v podobe starého otca Heywooda a vysvetľuje mu, že Európanov, ktorí žijú vo všetkých obydliach podobných iglu, neuvidia, pretože planéta je v dočasnej dobe zamorená jedom - kyslíkom, ktorý je pre obyvateľov planéty smrteľným.

Universe odváža stroskotaných späť domov. Heywood Floyd sa stáva ďalším väzňom Prvorodených, spolu s HALom a Davom. Všetko mu je vysvetlené. Obelisk sa presúva na Zem, kde roku 3001 bude po takmer štyroch miliónoch rokov uvedený do prevádzky, aby učil a plnil ďalšie túžby povznesených...

VLASTNÝ NÁZOR:

Typický príklad hard sci-fi a románu, ktorý si uchováva svoje kúzlo v priebehu desaťročí. Aj napriek faktu, že Clarke dielo dokončil v roku 1988, sa zdá, že v mnohom sa v predchádzajúcich dvoch Odyseách nemýlil. Posúdiť vedeckú pravdivosť tretej knihy dnes nemôžem, zato moje dojmy možno vyjadriť asi takto. Často sa stretávam s faktom, že pokračovanie pilotnej knihy už nie je to "pravé orechové", ale u tohto autora rada urobím názorovú výnimku, pretože ako 2010: Druhá vesmírna odysea, tak 2061: Tretia vesmírna odysea nestratili nič z prvotného nadšenia nad objavom sci -fi knižky, ktorej človek veľmi rád uverí. Jeden bod sa Tretej vesmírnej odyseji dá vytknúť, a to jej krátkosť, pretože len 2,5 hodiny mi trvalo, kým som sa knihou "prehrýzla", čo je nesmierna škoda.

Vytlačiť (Ctrl+P) Stiahnuť v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 16.01.2024

­­­­

Súvisiace odkazy

Čitateľský denník-2001: Vesmírna odysea
-2010: Druhá vesmírna odysea
-2061: Tretia vesmírna odysea
Čítanka - nenájdený žiadny úryvok z autorovej tvorby
Životopisy - autorov životopis nenájdený
­­­­

Výpisok 2061: Tretia vesmírna odysea v češtine?

­­­­

Diskusia k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2061: Tretia vesmírna odysea




­­­­

Aktuálne poradie súťaže­

  1. Súťaž o zaujímavé ceny pre vás pripravujeme od januára 2026!
    Napriek tomu môžete aj v tomto období do našej databázy pridať vlastnú prácu.



­­­­

Server info

Počítadlo: 5 605 786
Odozva: 0.02 s
Vykonaných SQL dotazov: 6
Návštevnosť: TOPlist.skSlovenský-jazyk.sk




Mapy webu Čitateľský denník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelia Dôležité informácie Podmienky používania - Vylúčenie zodpovednosti


Slovenský-jazyk.sk (alebo tiež Slovenčina.net) vznikol ako pridružený študentský portál známeho českého servera Český-jazyk.cz. Oba projekty majú rovnakého prevádzkovateľa a snažia sa svojim návštevníkom ponúknuť v čo najkvalitnejšej forme čo najviac materiálov a textov z oblasti slovenského jazyka (čitateľské denníky, čítanku, životopisy, slohové práce a v neposlednom rade tiež slovníček pojmov z literatúry a gramatiky). Vlastnoručne spracované študijné materiály (ako napríklad rozbory diel alebo interpretácie básní, eseje, výpisky z knižiek atď.) môže do našej databázy pridať ktokoľvek - text možno jednoducho pridať cez interaktívny formulár, ktorý nájdete na stránke Pridať svoju prácu. Značnú časť obsahovej náplne Slovenský-jazyk.sk tvoria odborne preložené texty do spisovnej slovenčtiny z českého servera Český-jazyk.cz.

Overovací kód Opište kód z obrázku (iný kód ↑)